Referat fra ekstraordinært årsmøte i Bergen Døvesenter

tirsdag 19. desember 2006 kl. 19.00

 

Sak: Skal Bergen Døvesenter satse på barnehagedrift?

 

Det var registrert 17 frammøtte medlemmer da styreleder Klement Våge ønsket velkommen til møtet. Han beklaget at møtet fant sted midt i juletravelheten. Men, tilføyde han, vi måtte følge det som sto i vedtektene at innkalling til ekstraordinært årsmøte måtte skje med tre ukers varsel.

 

Da ingen hadde innvendinger til innkallingen eller dagsorden, innledet han med å fortelle om utviklingen i saken. Styret og daglig leder var opptatt av å finne en løsning på døvesenterets økonomi, som hvert år resulterte i underskudd. Han opplyste at daglig leder i sommer kom til å tenke på mulig barnehagedrift, idet lokalene i døvesenteret stort sett sto tomme på dagtid bortsett fra når det var seniortreff (to tirsdager i måneden) og dagsenter for døvblinde (to onsdager i måneden). Man kunne utnytte de ledige lokalene bedre på dagtid, og da åpnet ideen om barnehagedrift som en mulighet. Man kunne da kombinere god utnyttelse av lokalene på dagtid med positiv økonomisk gevinst. Klement sa også at Døves menighet er vår viktigste samarbeidspartner i saken idet de eier uteareal (lekeplass og parkeringsplass). Han la til at det er en del formelle ting som måtte på plass om vi skulle starte opp med barnehage, som for eksempel nabovarsel, avtale med døvekirken om bruk av areal, avtale med kommunen o.a. Slike formelle ting måtte på plass før vi evt kunne starte opp driften.

 

Daglig leder roste Bergen kommune for at de ikke har trukket Bergen Døvesenter inn i den store innstrammingspolitikken i 2004-2005 der svært mange frivillige organisasjoner ble berørt med kutt i økonomiske tilskudd. Derimot har tilskuddene til døvesenteret øket sakte, men sikkert. Til tross for det har årskostnad på drift av døvesenteret øket kraftig med etterfølgende underskudd.

 

Daglig leder Rune Anda orienterte om den økonomiske utviklingen de siste årene. Her viste han til de stadige underskuddene år etter år, og at de 5 siste årene gav totalunderskudd på tilsammen nesten en million kroner. For å unngå at dette fortsatte, måtte man se etter alternative inntektsmuligheter. Han sa at forslag om å komme igang med barnehagedrift i døvesenteret derfor først og fremst var av økonomiske hensyn.

 

Styreleder Klement Våge - som på forhånd hadde studert barnehageloven og hvordan de ulike barnehagene var organisert - viste en mulig organisasjonsmodell som kanskje kunne passe for døvesenteret. Man må høyst sannsynlig opprette egen organisasjonsnummer hos Brønnøysund-registrene og ha egen regnskap for barnehagen.

 

Harald Gåsland, leder i Døvblittgruppen og servitør i forbindelse med dagsenter for døvblinde, kommenterte at det virket for optimistisk med ca kr 400.000 i overskudd når man leste i avisene at mange barnehager slet med økonomiske problemer. Dessuten var han redd for at vi kunne bomme med hensyn til tallet på barn i barnehagen, og dermed at det ble mindre inntekter.

 

Andreas R. Borgnes sa klart at overskudd i barnehagedrift kan overføres til Bergen Døvesenters driftsregnskap. Han sa også at vårt framlagte ca-budsjett for drift av barnehage med antydet årlig overskudd på ca kr 400.000 var realistisk, inkludert antydet leieinntekter på kr 290.000. Ellers sa han at det var stort behov for barnehageplasser i området og at behovet ville øke med tiden på grunn av bygging av boliger i sentrum, så det skulle ikke bli noe problem å fylle plassene. Og han sa at det trolig vil gå med overskudd fra første dag. Han sa ellers at det var kjelleren som ville bli mest brukt, og at bruk av storsalen til foreningsformål ikke burde være et problem. Det var opp til oss å organisere det.

 

Harald Gåsland stilte også spørsmål om huset var vernet. Klement svarte at det ikke var vernet, men bevaringsverdig. Det ble supplert av daglig leder som sa at det innvendige kunne endres, men at utvendig fasade helst ikke skal endres. Han har vært i kontakt både med arkitekt Lasse Bjørkhaug og med Fortidsminneforeningen; sistnevnte var på befaring i døvesenteret 18. desember.

 

Gunnar Hansen, interessert medlem og mangeårig organisasjonsmann, sa at det var "kult" å ha arrangementer i kjelleren (diskotek etc.) og at det man eventuelt mister måtte finnes på en eller annen måte, kanskje i 1. etasje?

 

Toralf Ringsø, tidligere leder i Bergen Døvesenter, var glad for at styret aktivt jobbet med å finne mulige inntekter for å redde døvesenterets økonomi og roste det arbeidet og forberedelsene som ble gjort fram til nå. Han sa også at vi på denne måten - ved å tilby barnehageplass i døvesenteret - er med på å hjelpe Bergen kommune med å redusere barnehagekøen, at vi spiller på lag med kommunen.

 

Erling Buanes, leder i Seniorutvalget, og Harald Gåsland var opptatt av at hhv Seniorutvalget og Døvblindes Dagsenter måtte få muligheter til å ha sine møter/sammenkomst på dagtid slik som nå. Hvis begge flyttet sine møtedager til torsdager - som på kveldstid er åpen foreningskveld, håpet han det vil la seg gjøre.

 

Etter at presentasjon og diskusjon var gjennomført på ca to timer, gikk man over til avstemning.

Det var da 16 stemmeberettigede medlemmer til stede, da ett medlem forlot møtet i pausen.

 

Resultat av avstemningen var enstemmig:

Styret fikk fullmakt til å jobbe videre med barnehagesaken med det formål å starte opp barnehage i døvesenteret i løpet av høsten 2007.

 

 

Ref.

 

 

 

Kjetil Høgstøl                                                         Rune Anda