12.01.2007:

 

Arkitektens vurderinger

 

Forum Arkitekter har hatt en intern diskusjon på kontoret 12. januar, og har kommet fram til følgende tanker, mht. barnehagen, verandaen, lys osv:

Lokalene som de fremstår i dag, med verandaen over, er dårlig egnet til barnehage, pga. den begrensede tilgangen på dagslys. På den annen side, har de, på basis av sondering hos byantikvaren på telefon, samt tidligere erfaringer med slike konstruksjoner som verandaen utgjør, konkludert med at det er lite sannsynlig at byantikvaren vil tillate riving, selv om den ikke er original (altså, selv om den ikke er slik den var da huset ble bygget i 1869). Den er uansett et historisk dokument med antikvarisk verdi, som på tross av å gripe vesentlig inn i det opprinnelige uteområdet, i dag er en vesentlig del av husets identitet.

Arkitekten vil kanskje, som følge av dette, gå for å skissere fram følgende:
- Verandaen blir restaurert til sin opprinnelige stand, omtrent i henhold til tilbud, men blir i tillegg isolert over dekket.
- Alle vindaer under verandaen tas ut, og brystning trekkes ned til bakkeplan utenfor, 20-40 cm over nivåer i kjelleren, og det blir etablert tilkomst direkte fra kjelleren til under verandaen.
- Det blir satt glass med høy isolasjonsverdi inn mellom søylene, slik at området innenfor verandaen blir å betrakte som innerom, og dermed leke- og oppholdsareal.

Dette er ikke løst ennå, men arkitekten orienterer bare i forkant, slik at de kan komme med innspill om det skulle være. De mener at denne strategien har følgende åpenbare fordeler:
- i overkant 20 ekstra m² l/o-areal, og dermed 4-5 ekstra barn.
- vesentlig lettere prosess overfor byantikvaren, og dermed kortere saksbehandling = tidligere åpning av barnehagen.
- kostnader til restaurering av verandaen kan sees på som kostnader til etablering av inneareal, og døvesenteret beholder sin formidable veranda slik den er i dag.
- om en har soner i oppholdsrommet som har rikelig med dagslys, kan en tolerere mindre dagslys lenger inn i lokalene, dessuten vil en senking av brystningen til utenivå i seg selv trekke vesentlig mer dagslys inn.
- flotte nye rom under verandaen, istedenfor fuktige og dystre slik det i dag fremstår.

Som sagt har arkitekten ikke festet dette på papir ennå, men åpenbare problemstillinger kan være:
- skal det nye arealet senkes i sin helhet (graves ut) til innvendig golvnivå? Det er nemlig litt knapt med høyde.
- er det plass nok til å isolere oppå dekket, uten å komme i konflikt med fasaden i 1. etasje?

Arkitekten jobber mer med saken. Men det ser ut til at ovennevnte tiltak kan bli den mest økonomiske, følsomme og praktisk gjennomførbare løsninger.

 

Se bilder/tegninger fra 1884-1889 (vi kan se hvordan huset så ut på den tiden)