16.01.2007, fra Planavdelingen i Bergen kommune til Andreas R. Borgnes i avdeling for oppvekst i Bergen kommune, ang. spørsmål om plankrav. Utearealet er bevaringsverdig. Det undersøkes om det har noen betydning for oss.

------------------------------

Ang. barnehage i kjeller/ 1-etasje i Kalfarveien 75.

 

Vi kan i utgangspunktet ikke se at det kan være nødvendig med noe plankrav her da tiltaket er i tråd med hovedformålet og det kun er snakk om å benytte lokaler i eksisterende bygg. Det er selvsagt en forutsetning for å tillate en barnehage her at de generelle krav til en barnehage kan la seg løse (uteareal, hente/ bringesituasjon etc).

 

Vi vil påpeke at tiltak som er i strid med den verneverdige bebyggelsesstrukturen vil kreve reguleringsplan, jfr kommunedelplanens § 03 punkt 03. Både bebyggelsen og flere av hageanleggene i området er bevaringsverdige. Slik vi forstår det vil dere imidlertid ikke gjøre inngrep i bygningsmassen. Jeg vet ikke hvordan dere har tenkt å ordne med uteareal. Vil imidlertid opplyse om at hageanlegget til Kalfarveien 77 er registrert som et verneverdig hageanlegg, se vedlegg (se under). Dere bør trolig ta kontakt med byantikvaren før dere går videre med prosjektet. Forøvrig er trafikksituasjonen i området noe vanskelig. Hente/ bringesituasjonen må derfor ordnes på egen tomt. Dersom dere også har tilgang til bnr 1157 synes det imidlertid som at dette kan la seg løse.

 

Mvh

Mona Hermansen

 

-------------------------------------------

 

Den Norske Kirke, Døves menighet Bergen

Postboks 3119 Årstad

5829 BERGEN

 

Deres ref.

Deres brev av:

Vår ref.

Emnekode

Dato

 

 

200111772-64

BYG-5210

9. januar 2004

 

 

JOGI

 

 

 

 

 

Historisk hage - Kalfarveien 77. Riksantikvarens liste over verdifulle hageanlegg.

 

Vi viser til brev mottatt 18.12.03 angående hageanlegget i Kalfarveien 77 hvor det etterspørres informasjon om Riksantikvarens liste over historiske hageanlegg.

I vår uttalelse, datert 10.04.2002, refereres det til en inventering som ble gjort i 1984-85 av Axel Chr. Mykleby m.fl. for Riksantikvaren, basert på et utvalg gjort av Magne Bruun ved NLH som registrerte de samme anleggene omkring 1960. Hans utvalg var i sin tid gjort på grunnlag av C.W. Schnitlers bok Norske haver i gammel og ny tid (1916). Anlegget "Nubben", Kalfarveien 77, er med i denne oversikten.

 

Vi vedlegger kopi av omtalen som angår Nubben.

 

Med vennlig hilsen

Siri Myrvoll

byantikvar

                              Johanne Gillow

                              spesialkonsulent

Kopi til: Byggesaksavdelingen, Stefansdottir