Enstemmig vedtatt på ekstraordinært årsmøte 19. desember 2006:

Styret fikk fullmakt til å jobbe videre med barnehagesaken

Formål: Oppstart av barnehage i døvesenteret høsten 2007

Bare få dager før jul var det 16 frammøtte - og alle stemte ja til å gi styret fullmakt til å jobbe videre med barnehagesaken. Møtet varte i to timer. Ifølge vedtektene er årsmøtet "vedtaksdyktig uansett frammøtte når innkallingen er innkalt i samsvar med vedtektene." (Normalt møter det fram ca 50 på årsmøter. Rettelse: 17 møtte fram, en gikk fra møtet før avstemningen.)

Foto: RA.

Referatet finner du her

Styreleder Klement Våge ønsket velkommen til ekstraordinært årsmøte, og beklaget at møtet fant sted midt i juletravelheten. Men, tilføyde han, vi måtte følge det som sto i vedtektene at innkalling til ekstraordinært årsmøte måtte skje med tre ukers varsel. Klement innledet med å fortelle om utviklingen i saken. Styret og daglig leder var opptatt av å finne en løsning på døvesenterets økonomi, som hvert år resulterte i underskudd. Han opplyste at daglig leder kom til å tenke på mulig barnehagedrift, idet lokalene i døvesenteret stort sett sto tomme på dagtid bortsett fra når det var seniortreff (to tirsdager i måneden) og dagsenter for døvblinde (to onsdager i måneden). Man kunne utnytte de ledige lokalene bedre på dagtid, og da åpnet ideen om barnehagedrift som en mulighet. Man kunne da kombinere med god utnyttelse av lokalene på dagtid samt få positiv økonomisk gevinst. Klement sa også at Døves menighet er vår viktigste samarbeidspartner i saken idet de eier uteareal (lekeplass og parkeringsplass). Han la til at det er en del formelle ting som måtte på plass om vi skulle starte opp med barnehage, som for eksempel nabovarsel, avtale med døvekirken om bruk av areal, avtaler med kommunen o.a. Slike formelle ting måtte på plass før vi evt kunne starte opp driften.

Her ser vi Sigrun Ekerhovd (kulturleder), Toralf Ringsø, Åge Lauritzen og Sverre Johansen.

Statistikken over er fra perioden 1999-2004

 

Daglig leder roste Bergen kommune for at de ikke har trukket Bergen Døvesenter inn i den store innstrammingspolitikken i 2004-2005 der svært mange frivillige organisasjoner ble berørt med kutt i økonomiske tilskudd. Derimot har tilskuddene til døvesenteret øket sakte, men sikkert. Til tross for det har årskostnad på drift av døvesenteret øket kraftig med etterfølgende underskudd.

 

 


Daglig leder Rune Anda orienterte om den økonomiske utviklingen de siste årene. Her viste han til de stadige underskuddene år etter år, og at de 5 siste årene gav totalunderskudd på tilsammen nesten en million kroner. For å unngå at dette fortsatte, måtte man se etter alternative inntektsmuligheter. Han sa at forslag om å komme igang med barnehagedrift i døvesenteret først og fremst var av økonomiske hensyn. (Men når man først skal komme igang, vil man lage til "verdens beste" barnehage.)

 

En lydhør forsamling. Fra venstre: Harald Gåsland, Thora Gåsland, Aase Monsen, samt Gunn Kristin Selstad som stemmetolket for Andreas R. Borgnes.


Styreleder Klement Våge - som på forhånd hadde studert barnehageloven og hvordan de ulike barnehagene var organisert - viste en mulig organisasjonsmodell som kanskje kunne passe for døvesenteret. Man må høyst sannsynlig opprette egen organisasjonsnummer hos Brønnøysundregistrene og ha egen regnskap for barnehagen.

(I saksdokumentene har vi brukt tittelen "Nubben Barnehage" som vår arbeidstittel. Døvesenterets hus var i sin tid konsul Peter Jebsens sommerbolig "Nubben", som altså er navn på området.)

Harald Gåsland, leder i Døvblittgruppen og servitør i forbindelse med dagsenter for døvblinde. Han kommenterte at det virket for optimistisk med ca kr 400.000 i overskudd når man leste i avisene at mange barnehager slet med økonomiske problemer. Dessuten var han redd for at vi kunne bomme med hensyn til tallet på barn i barnehagen, og dermed at det ble mindre inntekter. Han stilte også spørsmål om huser var vernet. Klement svarte at det ikke var vernet, men bevaringsverdig. Det ble supplert av daglig leder som sa at det innvendige kunne endres, men at utvendig fasade helst ikke skal endres.

(Erlend Hofstad, leder i Fortidsminneforeningen var på befaring i døvesenteret 18. desember - se bildet under, og daglig leder var i kontakt med arkitekt Lasse Bjørkhaug, som hadde tegnet lokalene til døvesenteret i 1985.

Erlend Hofstad fra Fortidsminneforeningen 18. desember 2006.)

 

Gunn Kristin Selstad prøvde i begynnelsen å tegnspråktolke det Andreas Rieber Borgnes fra Bergen kommune hadde å si (den rollen overtok Thora etterpå).

Thora Gåsland (som tidligere var kontorfullmektig i Bergen Døvesenter) tolket hva Andreas sa. Andreas sa mye, og han sa klart at overskudd i barnehagedrift kan overføres til Bergen Døvesenters driftsregnskap. Han sa også at vårt framlagte ca-budsjett for drift av barnehage med antydet årlig overskudd på ca kr 400.000 var realistisk, inkludert antydet leieinntekter på kr 290.000. Ellers sa han at det var stort behov for barnehageplasser i området og at behovet ville øke med tiden på grunn av bygging av boliger i sentrum, så det skulle ikke bli noe problem å fylle plassene. Og han sa at det trolig vil gå med overskudd fra første dag. Han sa ellers at det var kjelleren som ville bli mest brukt, og at bruk av storsalen til foreningsformål ikke burde være et problem. Det var opp til oss å organisere det.

Gunnar Hansen, interessert medlem og mangeårig organisasjonsmann. Han sa at det var "kult" å ha arrangementer i kjelleren (diskotek etc.) og at det man eventuelt mister må finnes på en eller annen måte, kanskje i 1. etasje?

Toralf Ringsø, tidligere leder i Bergen Døvesenter. Han var glad for at styret aktivt jobbet med å finne mulige inntekter for å redde døvesenterets økonomi og roste det arbeidet og forberedelsene som ble gjort fram til nå. Han sa også at vi på denne måten - ved å tilby barnehageplass i døvesenteret - er med på å hjelpe Bergen kommune med å redusere barnehagekøen, at vi spiller på lag med kommunen.

Erling Buanes, leder i Seniorutvalget. Både han og Harald Gåsland var opptatt av at hhv Seniorutvalget og Døvblindes Dagsenter måtte få muligheter til å ha sine møter/sammenkomst på dagtid slik som i dag. Hvis begge flyttet sine møtedager til torsdager - som på kveldstid er åpen foreningskveld, håpet han det vil la seg gjøre.

Gunn Kristin Selstad og Andreas Rieber Borgnes halv time før ex. årsmøte startet for å bli litt kjent med hverandre. Det var ikke mulig å få tak i tegnspråktolk, men heldigvis godkjente Tolketjenesten at Gunn Kristin kunne stemmetolke for kommunens representant.

 

Se barnehagesaker her!